Passief inkomen versus side hustles: wat is het verschil?

Ontdek het verschil tussen passief inkomen en side hustles. Spoiler alert: sommige side hustles worden passief inkomen genoemd!

Op Instagram postte ik onlangs een poll met de vraag: Is passief inkomen hetzelfde als een side hustle? Daarop werd massaal ‘nee’ gestemd. Blijkbaar bestaat er een misvatting dat passief inkomen en side hustles heel anders zijn. Dat durf ik te betwisten. In mijn ervaring heeft elke bron van passief inkomen een initiële investering nodig. Tijd ofwel geld. Maar ik loop op de zaken vooruit. Eerst even een korte introductie.

Passief inkomen gelijk of ongelijk aan side hustle

Wat is passief inkomen?

Laten we beginnen met het concept van passief inkomen. Passief inkomen verwijst naar inkomsten die je verdient zonder dat je er op dat moment actief voor hoeft te werken. Het is als geld dat voor je werkt terwijl je slaapt! Enkele voorbeelden van passief inkomen zijn rente, dividend, royalties en zelfs geautomatiseerde verkoop van producten, affiliate commissies en meer.

Het is echter belangrijk op te merken dat passief inkomen niet betekent dat er geen investering nodig is. Er is vaak wel een initiële investering nodig in tijd en/of geld om het passieve inkomen te genereren. Maar zodra jouw inkomstenbron voor je werkt, heb je er meestal alleen nog maar onderhoud aan te plegen. Je krijgt dan dus inkomsten binnen zonder dat er een x investering in tijd of geld aan gekoppeld is.

Passief inkomen definitie en voorbeelden

Wat is een side hustle?

Nu we passief inkomen hebben besproken, laten we het hebben over side hustles. Een side hustle is een extra activiteit die je onderneemt om wat extra geld te verdienen. Het zijn vaak kleine klusjes of projecten die je naast je reguliere baan of bezigheden doet. Denk aan schoonmaakwerk, het invullen van online enquêtes, mysteryshoppen en zelfs geautomatiseerde verkoop van producten of affiliate commissies.

Het belangrijkste verschil tussen passief inkomen en side hustles is de investering die je moet doen. Voor side hustles moet je voornamelijk tijd investeren. De opbrengsten kunnen sterk variëren, afhankelijk van de activiteit. Zo leveren bijvoorbeeld online enquêtes vaak niet veel op in verhouding tot de tijd die je eraan besteedt, terwijl geautomatiseerd verkopen van producten heel winstgevend kan zijn.

Side hustle definitie en voorbeelden

Verschil tussen passief inkomen en side hustles

Zo is het duidelijk dat niet elke passieve inkomstenstroom een side hustle is, net zomin is elke side hustle een bron van passief inkomen. Ik richt mij graag op de overlappende verdienmodellen! De side hustles die wél moeite vereisen maar weinig investering. Dan denk ik aan: affiliate marketing en digitale producten verkopen – maar er zijn er zeker meer te bedenken. Lees daarvoor bijvoorbeeld: https://realreveries.nl/3-ideeen-om-passief-inkomen-te-verdienen/

Hoewel sommige side hustles passief inkomen kunnen genereren, vereisen de lucratievere methoden vaak wat meer voorbereiding. Het is soms moeilijk te voorspellen hoeveel je zult verdienen, vooral als je iets nieuws probeert. Daarom is het belangrijk om een strategie en een plan te hebben als je serieus wilt verdienen met deze activiteiten.

Tijd of geld investeren

Het is ook interessant om op te merken dat dezelfde activiteit eerder een ‘side hustle’ wordt genoemd als je in loondienst bent. Terwijl in ondernemerstaal eerder wordt gesproken van passief inkomen. En het gaat om dezelfde activiteiten! Hoewel de terminologie kan verschillen, verwijzen ze uiteindelijk naar dezelfde concepten en doelen.

Mijn favoriete Side hustle = passief inkomen

Mijn persoonlijke favoriete manier van passief inkomen verdienen zijn de side hustles die wél voorbereiding en werk vragen. Vervolgens automatiseer je deze en dan hebben ze alleen nog periodiek wat liefde en aandacht nodig. In het bijzonder denk ik dan aan affiliate marketing en aan digitale producten verkopen. Je moet voor allebei een beetje creatief zijn. De een met woorden, de ander met vormgeving. Allebei vereisen ze een goede voorbereiding, planning, consistentie en een vorm van marketing. Maar er is heel veel mogelijk met de online kanalen tegenwoordig. Ik geloof er echt in dat je met een goed plan en discipline een groot succes kunt maken van deze activiteiten zodat je er passieve inkomsten uit kunt gaan ontvangen.

Conclusie

Of je nu geïnteresseerd bent in passief inkomen of side hustles, beide bieden jou mogelijkheden om extra inkomsten te verdienen en financiële vrijheid te bereiken. Het gaat erom dat je bereid bent om tijd en soms geld te investeren in de juiste activiteiten. Of je nu op zoek bent naar een langdurig passief inkomen of gewoon wat extra geld wilt verdienen met een side hustle, het belangrijkste is om een strategie te hebben en je plan te volgen. Wil je meer weten over een community waar je mijn favoriete side hustles / passief inkomen leert? Lees dan https://realreveries.nl/review-2-become-financially-free-rowena-rousseau/ of begin bij mijn eigen beginnersgids!

Of als je deze blog leest en je denkt: pff, dat werkt toch nooit voor mij?! Maar je hebt jezelf hiervan nog niet helemaal overtuigd. Natuurlijk gaat het jou juist wél lukken. Maar mis jij de discipline of het inzicht om een strategie op te stellen? Laat me jou dan helpen. Check mijn 1:1 aanbod en dan spreek ik jou gauw tijdens een kennismakingsgesprek!

Promotie van mijn business

Dagelijks een portie inspiratie of motivatie?

Ik hoop dat deze blogpost je heeft geholpen om het verschil tussen passief inkomen en side hustles beter te begrijpen. Volg mij voor meer tips en inzichten over het opbouwen van financiële stabiliteit en het creëren van de levensstijl die je altijd al hebt gewild!

Op Instagram deel ik momenteel vrijwel dagelijks nieuwe inspiratie, motivatie en tips over het genereren van semi-passief inkomen. Laten we daar in contact komen!

Door RealReveries

Bij mij werd de ondernemerszin aangewakkerd en zo is Real Reveries onstaan. Daarom ben ik op ontdekkingsreis naar financiële vrijheid. Ik deel wat ik leer over online geld verdienen, passief inkomen, affiliate marketing en een blog beginnen. Mijn focus ligt op behulpzaam zijn en vooral: eerlijk en betrouwbaar online ondernemen. Ga je mee op reis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights