Digitale producten verkopen op Etsy blogomslag

Heb jij interesse in het verkopen van digitale producten op Etsy? Bang voor de moordende concurrentie? Ik snap het helemaal! In dit artikel nemen we een paar instructies, een aantal waardevolle tips en strategieën door. Een Etsy shop openen is heel simpel – maar succesvol verkopen is een ander verhaal.

Met de toenemende populariteit van digitale producten is het essentieel om je te onderscheiden van de concurrentie om daadwerkelijk tevreden klanten te krijgen. Of je nu prints, sjablonen of digitale downloads verkoopt, de concurrentie kan verlammend werken. Maar je hoeft het niet bij voorbaat op te geven! In dit artikel deel ik kennis en mijn ervaring met mijn Etsy winkel & het verkopen van digitale producten.

Open je Etsy Shop Template Pakket
Sta jij aan de start van jouw Etsy Avontuur en wil jij snel aan de slag? Binnen no-time heb je jouw shop online. Pas de templates aan naar jouw eigen stijl & begin met verkopen op de internationale markt!

Inleiding tot het verkopen van digitale producten op Etsy

Etsy is een van de grootste online marktplaatsen voor handgemaakte goederen en vintage items. Maar wist je dat je ook digitale producten kunt verkopen op Etsy? Digitale producten zijn items zoals printables, sjablonen / templates, clip-art, software dashboards, digitale downloads en andere items die online kunnen worden geleverd. Digitale producten zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Logisch! Het biedt je de mogelijkheid om je creativiteit in te zetten, zonder je zorgen te maken over verzending en voorraadbeheer. Het verkopen van digitale producten op Etsy is een zeer geliefde manier om een ​​passief inkomen te verdienen. Je bent dus zeker niet de enige die hier een poging toe wilt wagen.

Zoek je een ander artikel over passief inkomen verdienen? Passief inkomen zonder startkapitaal: slimme manieren om geld te verdienen

Zelf een Etsy Shop starten? Krijg je eerste 40 listings gratis dankzij mijn referral –> OPEN JE ETSY SHOP


Voordelen van het verkopen van digitale producten op Etsy

Het verkopen van digitale producten op Etsy heeft verschillende voordelen.

 1. Ten eerste hoef je je geen zorgen te maken over verzending en voorraadbeheer, wat tijd en geld bespaart.
 2. Ten tweede zijn digitale producten gemakkelijk te maken en te verkopen, waardoor je snel nieuwe producten kunt aanbieden in je winkel.
 3. Ten derde zijn digitale producten vaak goedkoper dan fysieke producten, wat betekent dat je klanten een betaalbare optie biedt.
 4. Ten slotte is het verkopen van digitale producten een manier om een passief inkomen te verdienen. Heads-up, er zit heel veel werk in. Maar al het werk zit dus aan de voorkant. Het verkoopproces kun je volledig automatiseren.

Vooral verkopers die gewend zijn aan fysieke producten verkopen vinden dit even wennen. Bij een gewone webwinkel moet je direct in actie komen nadat een klant heeft betaald. Bij het verkoop van een digitaal product op Etsy hoeft dat niet. Je kunt hooguit je klant een bedank-berichtje sturen.

Voordelen van het verkopen van digitale producten op Etsy


Marktonderzoek voor het verkopen van digitale producten op Etsy

Voordat je begint met het verkopen van digitale producten op Etsy, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de markt. Dit omvat het onderzoeken van concurrenten en het vinden van niches waarin je je kunt specialiseren. Begin met het analyseren van de best verkochte digitale producten op Etsy en noteer welke categorieën en soorten producten het goed doen. Gebruik vervolgens deze informatie om je eigen producten te optimaliseren en te differentiëren. Je kunt ook kijken naar concurrenten en hun productvermeldingen analyseren om te zien hoe zij hun producten prijzen, beschrijven en afbeeldingen gebruiken. Door de markt te onderzoeken, kun je beter begrijpen wat klanten willen en hoe je je producten kunt aanpassen zodat je klanten ze willen kopen.

Uit ervaring weet ik dat heel veel mensen (ik ook) het kiezen van een niche ontzettend lastig vinden. Een tip van Jessa Bellman (Coach) is om voor jouw top 1-3 een aantal producten te maken en te ontdekken wat je leuk vindt. Hoewel digitale producten verkopen op Etsy als ‘passief’ wordt bestempeld, zit er aan de voorkant heel veel werk in – vergis je niet! In mijn membership heb ik ook verschillende leden zien vragen om even met ze mee te denken. Bij twijfel tussen verschillende niches leggen ze dit voor aan de ervaren Etsy-verkopers voor feedback om zo een goede keuze kunnen maken.

Jessa leert je alles over het verkopen van digitale producten in de cursus Etsy Superstar.

Liever all-in? Join Passive Income Society!


Je Etsy winkel creëren en optimaliseren

Het maken en optimaliseren van je Etsy-winkel is een cruciaal onderdeel van het verkopen van digitale producten op Etsy. Begin met het maken van een aantrekkelijke banner voor je winkel. Zorg ervoor dat je winkelbeschrijving duidelijk is (en gevuld met keywords). Geef potentiële klanten een idee van wat ze kunnen verwachten van je winkel en welke producten je verkoopt. Zorg ervoor dat je winkelcategorieën logisch zijn en gemakkelijk te navigeren zijn, zodat klanten gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. Optimaliseer ook je productvermeldingen met relevante zoekwoorden en zorg ervoor dat je producten in de juiste categorieën worden geplaatst. Dit zal je helpen om beter te worden gevonden in zoekresultaten en meer verkeer naar je winkel te leiden. Echt álles wil je ingevuld hebben. Vergeet dus ook je privacy policy en je ‘about me’ afbeeldingen + video niet!

In Passive Income Society kun je Etsy Audits aanvragen om zo experts mee te laten kijken of alle seintjes op groen staan. Zodat jouw Etsy shop daadwerkelijk verkopen gaat genereren waar jij lang van profiteert. Het is in het begin helemaal niet vreemd als je nog weinig verkeer en sales krijgt. Het uitblijven van verkopen kan je heel onzeker maken. Maar de hulp van de community vind ik daar echt heel fijn bij.


Best practices voor het aanbieden van digitale producten op Etsy

Als Etsy-verkoper heb je een aantal opties als het gaat om het aanbieden van digitale producten. Je kunt bijvoorbeeld een digitale download aanbieden als een apart product of een set digitale downloads aanbieden als een bundel. Ongeacht welke optie je kiest, zijn er een aantal tips die je kunt volgen om je digitale producten beter te verkopen. Begin met het maken van hoogwaardige productafbeeldingen die je producten op de best mogelijke manier laten zien. Zorg er ook voor dat je productbeschrijvingen duidelijk en beknopt zijn en de voordelen van je producten benadrukken. Voeg ook enkele voorbeelden of previews van je digitale producten toe. Zo hebben klanten een idee van wat ze kunnen verwachten. Als laatste: bied uitstekende klantenservice en ondersteuning aan. Een tevreden klant is een terugkerende klant!

Een van de sleutels tot sneller succes is trends. Volg trends om meer koopbereid verkeer naar jouw winkel te leiden. Hiervoor kun je een research tool gebruiken zoals Erank, InsightFactory of Alura. Bij digitale producten is volume en variëteit in keywords ook cruciaal. Volume: echt heel veel listings plaatsen (ik heb het over meer dan 100’en). En zorg ervoor dat je in de titel en de tags varieert met keywords, zodat jij beter gevonden wordt.

Sleutels tot succesvol verkopen op Etsy


Je Etsy winkel en digitale producten promoten

Zodra je je Etsy-winkel hebt gemaakt en je digitale producten hebt geoptimaliseerd, kun je je winkel promoten om meer klanten aan te trekken. Blijf wel steeds nieuwe listings toevoegen! Je geniet namelijk van een zichtbaarheidsboost de eerste 24-48 uur nadat je een listing online zet. Vandaar dat het zinvol is om de dripping-strategie aan te houden. Dat betekent dat je je producten niet in één bulk in je shop zet, maar dagelijks één item toevoegt. Je kunt ze uiteraard wel alvast in draft klaarzetten!

Etsy biedt verschillende opties voor adverteren en promotie, waaronder Etsy Ads en sociale media-advertenties. Etsy Ads is een betaalde advertentiedienst die je kunt gebruiken om je producten te promoten in zoekopdrachten op Etsy. Je kunt een dagelijks maximaal bedrag instellen voor je Etsy advertenies. Of het voor jouw shop werkt, kom je alleen achter door te proberen. Je kunt ook social media gebruiken om je winkel te promoten en je digitale producten te delen met een breder publiek. Het is ook mogelijk om een e-maillijst op te bouwen om bestaande klanten opnieuw te kunnen bereiken!

Mailblue om emailmarketing te starten


Prijsstrategieën voor digitale producten op Etsy

Prijzen van digitale producten kunnen lastig zijn, omdat er geen fysieke kosten zijn verbonden aan het maken van het product. Er zijn echter verschillende factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van de goede prijzen voor je digitale producten. Begin met het onderzoeken van de prijzen van vergelijkbare producten op Etsy en pas je prijzen aan op basis van de kwaliteit en uniciteit van je producten. Overweeg ook de tijd en moeite die nodig zijn om het product te maken en te leveren, evenals de waarde die het biedt aan klanten. Als er één ding waar veel Etsy-verkopers zich aan storen, is het vragen van te lage prijzen. Het is vaak niet de laagste prijs die klanten genereert, maar kwaliteit. Zorg voor een competitieve prijs, maar devalueer het product niet waar je tijd en moeite in hebt gestoken.


Klantenservice en ondersteuning op Etsy

Het bieden van uitstekende klantenservice en ondersteuning is zo belangrijk! Het is essentieel voor het verkopen van digitale producten op Etsy. Klanten hebben mogelijk vragen over het product of problemen met de download, dus het is belangrijk om snel en professioneel te reageren op hun vragen en opmerkingen. Zorg ervoor dat je duidelijke instructies geeft over het downloadproces en dat klanten weten wat ze kunnen verwachten van je producten. Als klanten problemen ondervinden, bied dan een oplossing aan en zorg ervoor dat ze tevreden zijn met hun aankoop. Nastreven van Star Seller is écht geen overbodige luxe. Goede reviews zorgen voor meer vertrouwen bij bestaande en potentiële klanten!

Ontvang 40 gratis listings bij het openen van je etsy shop


Hulpmiddelen voor het verkopen van digitale producten op Etsy

Etsy biedt verschillende tools en functies om je te helpen meer digitale producten te verkopen en je online zichtbaarheid te vergroten. Een van de meest nuttige tools is de Etsy Ads-service, die je kunt gebruiken om je producten te promoten in zoekopdrachten op Etsy. Etsy biedt ook analytische gegevens die je kunt gebruiken om te zien hoe je winkel presteert en welke producten het beste verkopen. Gebruik deze gegevens om je producten en winkel te optimaliseren en betere resultaten te behalen. Het Etsy-Seller Handboek is ook gratis beschikbaar voor iedere Etsy verkoper.

In de inleiding noemde ik al. Het openen van een Etsy Shop is een werkje, maar niet zo heel ingewikkeld. Het succesvol verkopen van digitale producten kan vies tegenvallen. Dat vond ik in ieder geval. Toen ik in mei een eerste poging waagde, had ik een verkeerde verwachting hiervan. Vanuit mijn tijd in het Become Financially Free Membership van Rowena verwachtte ik dat met de juiste knopjes en simpele, maar originele producten de sales vanzelf zouden komen. Viel dat even vies tegen. Ik probeerde mijn keyword research beter te doen, want blijkbaar had ik een aantal producten gemaakt die of niet gezocht werden of waarop de concurrentie te hoog was. Na 2,5 maand haakte ik af. Nul verkopen.


De juiste ondersteuning om succesvol te verkopen op Etsy

Waar ik dus wél heel enthousiast over ben, is de Passive Income Society van Jessa Bellman. Ik vond haar via Instagram en werd vervolgens oneindig getarget met een low-ticket offer. Ze maakt in haar membership heel veel templates voor de members om te gebruiken als basis voor digitale producten. Daarvan klopt dus de maat al, staat al informatie in die je nodig hebt op de juiste plekken. Je hoeft alleen nog maar te spelen met lettertype, afbeeldingen en illustraties. Stel je wilt planners verkopen, en je hoeft niet eindeloos vakjes te tekenen in Canva… Nouja, toen ben ik in september dus opnieuw begonnen 😉

–> HIER KUN JE DE PRE-MADE PLANNERS KOPEN MET RESELL RIGHTS

Ik werd lid van Template Creators’ Society en na een maand ook van Passive Income Society. Door de trainingen die daar beschikbaar zijn en de resources. Onder andere templates, clipart, maar óók van mockups, kon ik véél sneller goede producten creëren. Ik merkte ook dat mijn designskills zich sneller ontwikkelden. Na een maand vond ik de eerste listings al weer mmh-zo-zo. Ik noemde al eerder de Etsy Audit, die heeft mijn vertrouwen een boost gegeven. Er zijn meerdere leden die al jarenlang verkopen op Etsy, mét succes. Met meerdere shops in verschillende niches ook. Zij delen successen, kennis en ervaring. Ook kun je meedoen met challenges om je bij de les te houden. In deze beginfase is een Etsy Shop met digitale producten verre van passief. Maar je kunt het wel leuk maken terwijl je naar je succesverhaal toegroeit. Ook al enthousiast geworden? 😉

–> Neem een kijkje in Passive Income Society
P.S. de clip-art in de afbeeldingen hier zijn inbegrepen in het membership!

passive income society leer je om digitale producten te verkopen op etsy met heel veel resources tot je beschikking


Nog niet afgeschrikt om digitale producten te verkopen op Etsy?

Het verkopen van digitale producten op Etsy gaat niet vanzelf. De potentie is wel heel aantrekkelijk. De best verkopende Etsy Sellers verdienen miljoenen – wellicht volg je er een aantal op social media. Je komt er niet 1-2-3. maar het is wél mogelijk. Met kennis, ervaring en een gezonde portie toewijding kun jij ook een succesvolle Etsy verkoper worden. Mijn grootste tip is: vind een netwerk met accountability en meer ervaring dan jij hebt om sneller te groeien.

Onderzoek de markt, optimaliseer je Etsy-winkel en bied hoogwaardige digitale producten aan. Zo kun je meer klanten aantrekken en je omzet verhogen. Vergeet niet om uitstekende klantenservice te bieden en je winkel te promoten via Etsy Ads en sociale media. Met de juiste tools en strategieën kun je succesvol zijn in het verkopen van digitale producten op Etsy en een semi-passief inkomen verdienen op een creatieve manier.

Liever Etsy-lessen in het Nederlands volgen? Rowena Rousseau legt je stap voor stap uit hoe je een succesvolle Etsy-shop opent en runt in de Etsy Academy (ook inbegrepen in het Financially Free Membership).

Lees hier mijn review over de Etsy Academy.

Wil je graag met mij sparren over jouw Etsy plannen? Je bent van harte welkom in de gratis Facebookgroep Side Hustle Nederland. Ik hoop je daar te helpen bij het verwezenlijken van je side-hustle plannen om hier een goed inkomen mee te kunnen verdienen! Meer lezen over passief inkomen & side hustles: Passief Inkomen vs. Side Hustles: Wat is het verschil?

Facebookgroep Side Hustle Nederland


In dit artikel maak ik gebruik van affiliate links. Wanneer jij je aanmeldt bij een van mijn affiliate partners, ontvang ik hiervoor een commissie – zonder dat het jou iets extra’s kost. Meer weten over affiliate marketing? Cumulatieve Affiliate Inkomsten is een leuk artikel over de potentie van het affiliate verdienmodel!

Op de hoogte blijven van acties & aanbiedingen gerelateerd aan side-hustles en passief inkomen verdienen? Meld je hier aan!

voordelen van verkopen van digitale producten op etsy pin formaat
Pin deze afbeeldingen op Pinterest
sleutels tot succes op etsy pin formaat
om later nog eens terug te lezen!

Door RealReveries

Bij mij werd de ondernemerszin aangewakkerd en zo is Real Reveries onstaan. Daarom ben ik op ontdekkingsreis naar financiële vrijheid. Ik deel wat ik leer over online geld verdienen, passief inkomen, affiliate marketing en een blog beginnen. Mijn focus ligt op behulpzaam zijn en vooral: eerlijk en betrouwbaar online ondernemen. Ga je mee op reis?

4 gedachten over “Digitale producten verkopen op Etsy: hoe dan?!”
 1. Ha! Etsy! Ik heb zelf een account sinds 2011 maar heb al lang niks meer gedaan met mijn winkeltje 😉 . Toen was dat nog niet echt gekend in België. We hebben toen zelfs eens een etsy bijeenkomst georganiseerd en we waren toch met 4 denk ik 😀 .
  Bedankt voor de reminder, ik ga het nog eens bekijken. Geen digitale producten bij mij echter …

  1. Wat leuk Mie! Dat is al een tijd zeg!
   Mocht je er weer mee aan de gang willen, kun je natuurlijk je etsy shop updaten en te rebranden zodat je nieuwe aanbod in je bestaande shop past!

 2. Ik ben mezelf momenteel aan het inlezen over digitale producten verkopen via Etsy en wat een informatie is er te vinden! Echt zoveel – ook al die (sommige flink geprijsde) memberships die er bestaan – dat ik ervan overprikkeld raakte! Dit blogstuk geeft me toch wat meer rust, dankjewel ! Ook fijn om te lezen dat je eerlijk vermeld dat het verkopen vies kan tegenvallen en hoe je het e.e.a. daarna hebt aangepakt.

  1. Hoi Mirren, wat ontzettend fijn om te horen dat je de eerlijkheid waardeert. Ik vind dat ook heel belangrijk en dankjewel dat je de moeite neemt om hierop te reageren!
   Er is inderdaad heel veel informatie te vinden – ook flink geprijsd – dat heeft te maken met de hoge bedragen die je kúnt verdienen met online verkopen, dus met de mogelijkheid op het terugverdienen van je investering. Kan heel waardevol zijn, maar mijn inziens is het wel een lange termijn-project. Ik wens je er veel succes mee en hoor het graag als ik ergens mee kan helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights