zo start je een side hustle in e-commerce gastblog door sandra

Gastblog door Sandra van ikbenjanmodaal

We hebben allemaal wel eens gefantaseerd over het hebben van een eigen webshop, toch? Van het inkopen van leuke producten tot het binnenstromen van nieuwe bestellingen: we hebben ons allemaal weleens afgevraagd hoe dat zou zijn. Het hebben van een e-commerce sidehustle is niet alleen heel erg leuk, het kan ook heel erg lucratief zijn. In dit blogartikel deel ik allerlei praktische informatie over het starten van een eigen e-commerce sidehustle.

Vrijheid ondernemen vanuit een campervan

Kort over Sandra van ikbenjanmodaal: Ze woont en werkt vanuit haar camper. Met verschillende side hustles verdient zij haar inkomen. O.a. met verkopen via bol.com, haar e-commerce side hustle heeft zij succes behaald!

–> Direct aan de slag? Via Business Mine kun je het Bol.com Lanceerplan GRATIS downloaden waarmee jij een heleboel kennis opdoet over verkopen via Bol.com!

Het bol.com lanceerplan om een e-commerce side hustle op te starten


Stappenplan voor een e-commerce sidehustle

Er zijn veel meer mogelijkheden in e-commerce dan je misschien zou verwachten. Toch verschilt het in de basis niet welke stappen je moet ondernemen om zo’n e-commerce sidehustle te starten.

 1. Kies een niche of specifieke doelgroep waar je aan wilt verkopen.
 2. Kies welke producten je gaat verkopen (fysiek of digitaal).
 3. Koop de producten in, maak ze zelf of laat producten maken.
 4. Kies een platform waar je ze kunt aanbieden.
 5. Zorg voor goede foto’s, beschrijvingen en reviews.
 6. Promoot je producten, zodat er (meer) sales komen.

Het is een simpele opsomming, maar in de praktijk komt er nog best wel wat bij kijken. In dit artikel zal ik ingaan op een paar van deze stappen, zodat je een beter beeld krijgt van wat er allemaal mogelijk is binnen e-commerce.


Verschillende e-commerce mogelijkheden

Je kunt natuurlijk simpelweg een voorraad producten aanleggen en een eigen webshop bouwen, maar er is nog veel meer mogelijk in e-commerce land. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om geen eigen webshop te hebben, maar je producten te verkopen via andere platformen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om digitale producten aan te bieden, zodat je niet hoeft te investeren in een voorraad én geen pakketjes hoeft weg te brengen naar een verzendpunt. Kortom: er zijn heel veel mogelijkheden en het is belangrijk dat je een bewuste keuze maakt in wélke e-commerce sidehustle je gaat opzetten. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Hoeveel geld ben ik bereid te investeren in mijn e-commerce sidehustle?
 • Wil ik een verkoopkanaal in eigen beheer (een eigen webshop) of wil ik gebruikmaken van bestaande verkoopkanalen (zoals bol.com, Etsy en Amazon).
 • Ben ik bereid om – indien nodig – elke dag naar een verkooppunt te gaan om pakketten in te leveren?
 • Kan ik zelf digitale producten maken of moet ik dat uitbesteden?

De antwoorden op deze vragen zijn bepalend voor welk platform je zou moeten kiezen en welke soort producten je kunt gaan aanbieden.


Fysieke producten vs. digitale producten

Fysieke producten zijn producten die tastbaar zijn: je kunt het vasthouden, gebruiken, etc. Denk aan kleding, elektronica en echte boeken. Digitale producten zijn niet tastbaar, maar digitaal. Voorbeelden hiervan zijn e-books, online cursussen, downloadbare planners die je zelf kunt uitprinten, etc. De Side Hustle Planner is hier een mooi voorbeeld van! Het verkopen van digitale producten kent veel voordelen ten op zichtte van het verkopen van fysieke producten:

e-commerce side hustle kun je vanaf een laptop in de camper

 • Je hebt geen of nauwelijks investering nodig om te kunnen starten.
 • Het is oneindig verkoopbaar, dus je kunt er meer geld mee verdienen.
 • Je kunt het verzenden na aankoop volledig automatiseren = passief inkomen!
 • Je hoeft geen pakketjes weg te brengen.
 • Het is makkelijker om internationaal aan te bieden, aangezien je het niet verstuurt via post.

Het kent echter ook nadelen. Zo heb je veel meer concurrentie (want iedereen kan digitale bestanden maken en aankopen), meer kans op plagiaat en is het moeilijker om een uniek product te bedenken. Het verkopen van fysieke producten heeft dus ook zeker voordelen, ook al kiezen de meeste mensen voor de makkelijkere weg: het verkopen van digitale producten.


Hoe kom je aan producten voor je e-commerce sidehustle?

Klinkt allemaal leuk en aardig, die fysieke en digitale producten, maar hoe kom je er eigenlijk aan? Er zijn allerlei manieren om een productaanbod te creëren. Je kunt producten inkopen voor je webshop, bijvoorbeeld bij groothandels in het binnen- of buitenland. Ook zou je zelf producten kunnen maken, vooral wanneer het gaat om digitale producten. Handige (gratis!) software hiervoor is Canva. Je kunt het maken van producten natuurlijk ook uitbesteden. Een handig platform daarvoor vind ik Fiverr. Hier kun je tegen een laag tarief allerlei werkzaamheden uitbesteden: van het ontwerpen van digitale planners tot het schrijven van complete e-books.


Eigen platform vs. externe verkoopkanalen

Het kiezen van producten is belangrijk, maar dan rest de hamvraag: hoe ga je deze producten daadwerkelijk verkopen? Je kunt een eigen platform opzetten (een eigen website met webshop, social media kanalen, etc.) maar je kunt ook gebruikmaken van bestaande verkoopkanalen. Het voordeel van het hebben van een eigen platform is dat je alles in eigen beheer hebt én houdt. Bij een extern verkoopkanaal kun je geweigerd, verbannen en/of verwijderd worden. Dan ben je gelijk je inkomstenstroom kwijt. Bij een extern verkoopkanaal deel je meestal ook een deel van de winst, waardoor er minder marge overblijft voor jou als verkoper.

Het voordeel is wél dat je gebruik kunt maken van het bereik van zo’n extern platform. Bol.com heeft maandelijks meer dan 9 miljoen bezoekers! Dat is veel meer dan jij ooit zal hebben op je eigen platform. Het kan het overwegen waard zijn om beide opties (een eigen kanaal + externe verkoopkanalen) tegelijkertijd in te zetten.


Voorbeelden van verkoopkanalen:

Het bol.com lanceerplan om een e-commerce side hustle op te starten

–> Via Business Mine kun je GRATIS het Bol.com Lanceerplan downloaden om direct aan de slag te gaan met jouw e-commerce side hustle!


Is een e-commerce sidehustle aan te raden?

Er is niks leuker dan het krijgen van *PLING* notificaties op je telefoon bij elke verkoop via jouw e-commerce sidehustle. Het is een sidehustle waarmee je niet snel rijk wordt, maar waarmee je wel de mogelijkheid hebt om een klein imperium voor jezelf op te bouwen. E-commerce biedt vele mogelijkheden en vele voordelen en daarom vind ik het ook echt een aanrader voor iedereen die interesse heeft in online geld verdienen.


Over Sandra van ikbenjanmodaal.nl

Sandra van ikbenjanmodaal

(<dit is Sandra van ikbenjanmodaal) Sandra heb ik leren kennen via Instagram. De afgelopen drie jaren heeft ze veel verschillende side-hustles uitgeprobeerd en met een aantal heeft ze goed succes. Waaronder haar e-commerce side hustle via Bol.com die een hele tijd goed gelopen heeft.

In de Mastermind van Tiffany Blom (Geldkwebbel) hebben we leuk contact gehad = kunnen netwerken om een gastblogruil af te spreken. Van zo’n samenwerking worden we allebei blij én het is goed voor onze ondernemingen!

Lees ook mijn Review over de Geldkwebbel Mastermind! Het is meer dan alleen kennis en ervaring dat je in een programma opdoet, het is een kans om te netwerken!

In mijn artikel Passief Inkomen vs. Side Hustles: Wat is het verschil? lees je meer over wel of niet schaalbaar ondernemen. Een E-commerce side hustle kun je schaalbaar en passief maken. Dat houdt in dat jij het handig kunt inrichten waardoor je na de opstartfase hier relatief weinig tijd aan kwijt hoeft te zijn.


In dit artikel maak ik gebruik van affiliate links. Het betekent niets meer dan dat ik een commissie ontvang wanneer jij een aankoop doet bij mijn affiliate partner. Het kost jou niets extra en de adverteerder kiest ervoor om op deze wijze te werken (lees in dit artikel meer over affiliate marketing)!

Pinterest pin zo start je een e commerce side hustle
Pin op Pinterest en volg Real Reveries voor meer informatie en tips over passief inkomen opbouwen!

Door RealReveries

Bij mij werd de ondernemerszin aangewakkerd en zo is Real Reveries onstaan. Daarom ben ik op ontdekkingsreis naar financiële vrijheid. Ik deel wat ik leer over online geld verdienen, passief inkomen, affiliate marketing en een blog beginnen. Mijn focus ligt op behulpzaam zijn en vooral: eerlijk en betrouwbaar online ondernemen. Ga je mee op reis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights