4 online verdienmodellen om passief inkomen te creeren

Hoe je een passief inkomen kunt creeren met online verdienmodellen. Denk aan digitale producten verkopen, affiliate marketing of adverteren.

Wat is passief inkomen?

Over passief inkomen bestaan héél veel misvattingen. Ik wilde deze blog grotendeels door ChatGPT laten schrijven – maar… die tool vertelt zoveel onzin die wij allemaal zelf op het internet gezet hebben! Over slapend rijk worden, binnen een weekend 5000 euro verdienen, noem maar op. Social media staat vol met die voorbeelden en ik baal daarvan want het geeft een vertekend beeld.

Passief inkomen is het ontvangen van inkomsten over werk dat je eerder gedaan hebt, het liefst op een schaalbare manier met evergreen content. Aan de hand van 4 online verdienmodellen licht ik dit toe. Even voor de helderheid, ik spreek niet over beleggen of andere manieren om geld voor je te laten werken. Ik richt mij op online verdienmodellen die initieel weinig investering kosten, maar wel veel potentie hebben om lucratief te zijn voor jou.

1. Affiliate marketing als online verdienmodel

Affiliate marketing is (no surprise) een van mijn favoriete verdienmodellen. Het is heel laagdrempelig. Je kunt met €0,- en een klein beetje tijd per week beginnen met passief verdienen. Affiliate marketing is een verdienmodel waarbij je producten of diensten van andere bedrijven promoot en een commissie verdient voor elke verkoop via jouw unieke link. Bijvoorbeeld, je kunt een blogartikel schrijven over je favoriete fitnesskleding en een affiliatelink opnemen naar een webwinkel waar lezers de kleding kunnen kopen. Op social media kun je productfoto’s delen met je affiliatelink. Met Pinterest kun je afbeeldingen van producten pinnen en laten doorlinken naar de webshop. Op YouTube kun je productreviews maken en de affiliatelink in de videobeschrijving vermelden. Zo verdien je geld telkens wanneer iemand een aankoop doet via jouw link.

Affiliate marketing is passief inkomen omdat je eerst de content maakt en op het internet plaatst. Pas later, wanneer je niet actief bezig bent met jouw story, blog, pin of video, ziet een ander jouw bericht. Wanneer die persoon doorklikt en een aankoop doet – op dat moment verdien jij commissie. Meestal ontvang je zo’n mailtje wanneer je met totaal iets anders bezig bent. Bij mij gebeurt het op de een of andere manier meestal rond 22.00 ’s avonds wanneer ik aan het ontspannen ben en dan ontvang ik zo’n blij mailtje: “Je hebt commissie verdiend.” Ik doe dan niets meer aan die blog, maar laat’m lekker staan. Dan kan de volgende lezer weer gebruik maken van mijn affiliate link waardoor ik weer commissie kan ontvangen.

mockup snel starten met affiliate marketing beginnersgids

Wil jij zelf aan de slag met affiliate marketing? Download dan gratis mijn “Snel starten met affiliate marketing-gids” zodat jij binnen no-time commissies kunt gaan verdienen!

Ik wil hier ook noemen dat er de mogelijkheid bestaat om tegen betaling andermans producten te promoten. Niet op de no-cure no-pay basis, maar een vergoeding om een bepaald product of dienst te promoten. Zo’n samenwerking kan ook zorgen voor passief inkomen! Denk aan Google AdSense (al levert dit weinig op), maar je kunt bijvoorbeeld ook betaald krijgen door banners op je website te vertonen van een andere partij. Iets minder passief is zelf zo’n samenwerking opzoeken, een betaalde blogpost plaatsen, story of zelfs een pinterest pin!

2. Digitale producten verkopen om passief inkomen te creeren

Digitale producten zijn een heel geschikte manier om passief inkomen te genereren. Je bent helemaal zelf in de lead. Je kunt jouw kennis en vaardigheden omzetten in e-books, online cursussen, templates, fotografie, muziek of software. Deze kun je dan online aanbieden op een webshop. Dit kan je eigen webshop zijn, een Shopify of een platform als Etsy of Creative Market. Het mooie van digitale producten is dat je ze eenmalig kunt maken en vervolgens onbeperkt kunt verkopen zonder gedoe met voorraadbeheer of verzending. Kies een onderwerp dat lang actueel blijft, dan kun je jaar na jaar je producten blijven verkopen!

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je een grafisch ontwerper bent. Je kunt digitale ontwerpsjablonen maken, zoals visitekaartjes, social media-afbeeldingen of presentatiesjablonen. Wanneer je de verkoop volledig automatiseert, kun je dus vanuit je luie stoel bestellingen binnenkrijgen. Het werk heb je van tevoren gedaan door het maken van je producten en de verkoop te automatiseren. Nu is het wel goed om te weten dat je de verkoop grotendeels kunt automatiseren, maar je niet moet vergeten dat er ook marketing nodig is. Maar… ook marketing kun je grotendeels automatiseren.

3. Funnels, adverteren van eigen producten en affiliate producten

Ik weet niet of je deze al eerder bent tegengekomen. Passief inkomen creeren door middel van funnels en adverteren. Het is next level online ondernemen. Dit is vooral interessant wanneer je al weet dat jouw product of dienst aanslaat. Een funnel als passief inkomen werkt op basis van geautomatiseerde marketingprocessen. Potentiële klanten worden door een gestructureerde reeks stappen geleid om uiteindelijk een product of dienst aan te schaffen. Het doel van een funnel is om de conversie te maximaliseren en de inkomsten zoveel mogelijk passief te laten verlopen. Denk eens aan het verschil van een fysieke winkel waarbij de caissière voor iedere klant persoonlijk afrekent. Ten opzichte van het werk instellen om een converterende funnel te bouwen en vervolgens de inkomstenmailtjes binnen te zien komen wanneer je niet aan het werk bent.

Veel ondernemers verkopen op deze manier hun eigen producten. Bijvoorbeeld een online cursus die ze gebouwd hebben waar geen limiet aan zit. Heel veel mensen kunnen meedoen zonder dat de cursus of een ander digitaal product uitverkocht raakt. Maar dit werkt natuurlijk net zo goed voor producten waar jij affiliate van bent. (Check wel even of je affiliate partner deze vorm van affiliate marketing toestaat in de voorwaarden van je overeenkomst). Door de funnel goed in te richten of goed te adverteren, kun je de gewenste doelgroep bereiken en persoonlijk aanspreken op een geautomatiseerde manier. Daardoor heb je er vooraf veel werk aan, maar wanneer de funnel staat – dan staat-ie!

4. Een abonnement als online verdienmodel

Een lidmaatschapssite kan een stabiele bron van passief inkomen zijn. Hierbij bied je exclusieve inhoud, extra voordelen of een gemeenschap aan. Je leden betalen hiervoor maandelijks of jaarlijks een vergoeding. Stel je voor dat je een blog hebt over gezonde levensstijl. Je kunt een lidmaatschapssite starten waar mensen toegang krijgen tot premium artikelen, recepten, workouts en een ondersteunende gemeenschap van gelijkgestemde individuen. Door waardevolle inhoud en interactie aan te bieden, bouw je een trouwe groep leden. Zij betalen op reguliere basis voor toegang tot jouw exclusieve content. In Nederland zie ik de meeste ondernemers een community oprichten rondom een leerwens. Bijvoorbeeld om hun leden te leren hoe je passief inkomen op kunt bouwen. Zo ben ik zelf lid van Elfin en het Become Financially Free Membership.

Ik zie heel wat ondernemers dit online verdienmodel toepassen. Een tip die ik mee wil geven om dit succesvol te maken: kies iets wat je lang volhoudt! Als ondernemer kun je natuurlijk doen waar je zin in hebt, maar als je een community opricht rondom een bepaald onderwerp, dan committeer je je hieraan. Je zult dus op langere termijn gemotiveerd moeten blijven om waarde toe te blijven voegen voor jouw abonnees. Het verdienen an sich is passief, maar meestal moet je wel aan het werk blijven om klanten aan je te blijven binden.

Become Financially Free Membership van Rowena Rousseau

Passief inkomen is verdienen op de langere termijn

Passief inkomen is geen get-rich-quick methode. Als je vol verbazing verhalen leest van mensen die in een weekend miljonair worden met online verdienmodellen: weet dat hier heel veel aan vooraf gaat. Je moet al grotendeels thuis zijn in de mogelijkheden van online geld verdienen. Pas dan kun je het voor elkaar krijgen om zo’n grote groei aan inkomsten te kunnen realiseren. Het is de kunst om te voldoen aan de wet van vraag en aanbod. Dit is niet anders dan bij andere ondernemingen, maar door het internet kun je héél snel exploderen. Omdat digitale producten heel makkelijk reproduceerbaar zijn en je heel veel mensen online kunt bereiken, is het mogelijk om bizarre resultaten in korte tijd te behalen. Je moet dus wel een product of dienst bieden waar vraag naar is. Ook moet je gevonden kunnen worden in het woud van het wereldwijde web.

Helemaal aan het begin van dit artikel noemde ik ‘evergreen content’ en ‘schaalbaarheid’. Schaalbaar heb ik bij alle voorbeelden even bij stil gestaan. Er is een verschil tussen een uniek kunstwerk verkopen en een digitaal product dat je eenmaal maakt en vervolgens oneindig keer kunt verkopen. Evergreen betekent dat jouw content langere tijd relevant blijft. Omdat ik zojuist aangaf dat je passief inkomen niet voor de korte termijn is – is het zinvol om content te maken die een aantal jaren actueel blijft. Als je duurzame marketing toepast (bijv. SEO), dan worden jouw blogs of youtube films nog jaren later gevonden door potentiële klanten. Moet het wel over een product of dienst gaan die dan ook nog bestaat – anders mis jij inkomsten!

Is passief inkomen creeren interessant voor jou?

Wellicht voor jou de hamvraag als je je nu aan het oriënteren bent op passief inkomen. Is passief inkomen creeren interessant voor jou? Laat ik je een tegenvraag stellen: ben je bereid om door het ‘slapend rijk imago’ heen te prikken en tijd te investeren in je online verdienmodel?

Om een succesvolle passieve inkomstenstroom op te zetten, zul je onderzoek moeten doen, experimenteren en optimaliseren. Je moet daarvoor nieuwe kennis tot je nemen en bepaalde vaardigheden je eigen weten te maken. Én je moet geduld hebben. Of je er nu wekelijks 2 of 42 uur aan besteedt, het kost echt tijd om ‘return on investment’ te ontvangen. Ik ken niemand die vanuit het niets een succesvolle online ondernemer werd met zijn/haar eerste poging. Er zullen pogingen zijn die floppen (maar daar leer je van), maar wanneer je een onderwerp vindt waar je blij van wordt en consistent content over kunt blijven maken: dan kan het opbouwen van jouw eigen passieve inkomstenstroom een feestje worden!

Waar begin je als je passief inkomen wilt creeren?

Weet je nu niet waar je moet beginnen? Ik heb op mijn website tal van artikelen staan die jou aan inspiratie helpt voor passende ideeën:

Affiliate marketing stappenplan voor beginners

#3 Ideeën om passief inkomen te verdienen

Passief inkomen opbouwen zonder ervaring

Als je van actie in de taxi houdt, ga dan voor de gratis download van mijn “Snel starten met affiliate marketing-gids”. Daarin laat ik je drie concrete stappen zetten om snel en makkelijk affiliate links te maken om commissies te gaan verdienen! Wil jij verder met affiliate marketing, dan heb ik hier de beste cursussen voor je op een rijtje: De beste Affiliate Marketing Cursus voor beginners.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nog vragen of opmerkingen? Die zijn zeer welkom onderaan dit artikel. Je mag me ook een DM sturen! Volg me op Instagram voor tips, tricks en mijn visie op passief inkomen creeren.

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate links. Wanneer jij een aankoop doet bij mijn affiliate partner, ontvang ik daar commissie over. Het kost jou niets en de affiliate partner kiest er zelf voor om op deze manier nieuwe klanten te werven. Win-win situatie!

pinterest pin 4 online verdienmodellen om passief inkomen te creeren
Pin dit artikel op Pinterest om later terug te lezen!
Pinterest Pin hoe creeer je passief inkomen met online verdienmodellen

Door RealReveries

Bij mij werd de ondernemerszin aangewakkerd en zo is Real Reveries onstaan. Daarom ben ik op ontdekkingsreis naar financiële vrijheid. Ik deel wat ik leer over online geld verdienen, passief inkomen, affiliate marketing en een blog beginnen. Mijn focus ligt op behulpzaam zijn en vooral: eerlijk en betrouwbaar online ondernemen. Ga je mee op reis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights