Naar de KvK voor affiliate marketing? in een instagram square

Heb je de KvK nodig voor affiliate marketing? Waarom wel? Wanneer niet? In dit artikel schrijf ik over inschrijven als online ondernemer!

Voorop gesteld: ik ben geen adviseur, maar ik spreek uit mijn eigen ervaring. Heb je gedegen advies nodig? Schakel dan een deskundige in om mee te kijken naar jouw persoonlijke situatie en vragen!

–> Vind je jouw situatie net een beetje anders dan anders? Soms kan het inzicht van een mede-affiliate marketeer behulpzaam zijn. Sluit je aan bij de affiliate community en stel daar jouw vraag. Je krijgt zeker antwoord van zeer ervaren affiliates!Moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel voor Affiliate Marketing?

Ja. Dat is het eerlijke antwoord. Op de website van de Kamer van Koophandel (KvK) staat over affiliate marketing: “Wanneer je producten of diensten van andere bedrijven promoot op je eigen website, blog, podcast of socialmediakanaal, ben je een publisher.” Daar hoort een inschrijving als ondernemer bij.

Wat verwarring kan oproepen, is dat je geen startkapitaal nodig hebt en (in eerste instantie) geen hoge omzet draait. In het artikel ‘Moet ik mijn bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel?’ kun je checken dat affiliate marketing echt ondernemen is:

  • je verkoopt een product of dienst (weliswaar van een andere ondernemer, maar jij ontvangt hier wel commissie over);
  • je vraagt of ontvangt hier een vergoeding over, meer dan alleen om de kosten te dekken;
  • je levert aan anderen dan alleen familie of vrienden.
Heb je de KvK nodig voor affiliate marketing? Waarom wel? Wanneer niet? In dit artikel schrijf ik over inschrijven als online ondernemer! in een Pinterest Pic
Pin dit artikel op je Pinterest collectie over Affiliate Marketing of Online Ondernemen!

Wanneer jij een online kanaal (website, pinterest, social media) onderhoudt met affiliate links, met als doel om de kosten te dekken of winst te behalen – dan ben je zonder meer een (online) ondernemer.

–> Voordeel voor ondernemers is de mogelijkheid tot het aftrekken van BTW voor zakelijke uitgaven. Als je als affiliate marketeer een cursus volgt (bijvoorbeeld The Affiliate Roadmap van Danique Bras of The Affiliate Playground van Jennifer Kok die ook het artikel voor de KvK heeft geschreven!), kun je dit dus opgeven bij de omzetbelasting!Hoe gaat een kvk-inschrijving voor affiliate marketing in zijn werk?

Misschien vind jij het heel spannend, misschien draai jij je hand er niet voor om. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is wel een officieel moment – een mijlpaal om te vieren!

Het eerste gedeelte van je inschrijving gebeurt online. Jij vult relevante informatie in over wat je doet of wil doen en met wie. Loop alle stappen rustig door en maak een afspraak om fysiek langs te gaan bij de Kamer van Koophandel. Ik heb dit allemaal in één ochtend kunnen doen (inclusief reistijd), en vond het werk best meevallen.

Wat kost een inschrijving bij de KvK?

Wanneer je aankomt bij je afspraak, zul je eerst nog wat formaliteiten doorlopen. Aan het eind van het gesprek mag je je handtekening zetten en je mag (je eerste) factuur betalen. Voor een inschrijving als eenmanszaak, V.O.F., maatschap of B.V. betaal je eenmalig € 75,– (actuele prijs in 2023). Je kunt op de website van de KvK checken welke rechtsvorm het best bij jouw situatie past.

Belangrijk! Wanneer je voor je inschrijving op een vestiging van de Kamer van Koophandel moet zijn, denk erom je paspoort of identiteitsbewijs mee te nemen! Hiervan wordt ter plekke een kopie gemaakt.

Heb je dan ook direct een zakelijke rekening nodig?

Alvast vooruitdenkend aan je online onderneming: heb je een zakelijke rekening nodig? Als geregistreerde ondernemer is een zakelijke rekening niet altijd verplicht. Dit is misschien wel wenselijk. Bijvoorbeeld wanneer je zelf wilt gaan verkopen via een webshop. Dan moet je een betalingssysteem koppelen aan een rekening – en Mollie werkt bijvoorbeeld alleen met zakelijke rekeningen. Goed om te weten: het is makkelijker om een zakelijke rekening te openen voor een eenmanszaak dan voor andere rechtsvormen (want niet alle banken bieden een zakelijke rekening aan voor een V.O.F.).

Het duurt best een tijd voor je aanvraag door alle checks zijn ivm de regelgeving omtrent Financial Economic Crime. Het kan slim zijn om deze op tijd aan te vragen!

Vraag toestemming aan je werkgever!

Wanneer jij in loondienst bent, dan moet je toestemming vragen aan je werkgever als jij je eigen bedrijf wilt beginnen. Dat geldt dus ook als je je affiliate marketing business wilt inschrijven bij de Kamer van Koophandel! Soms staat er al een en ander in je contract over nevenactiviteiten, over voorwaarden waaronder deze wel of niet zijn toegestaan naast je dienstverband. Kijk even goed naar jouw persoonlijke situatie en wanneer je werkgever hier wel of niet mee akkoord gaat!

Administratie, Urencriterium en KOR-regeling

Verdiep je in het bijhouden van administratie, urencriterium en de KOR-regeling voordat je je officieel inschrijft. BTW-aangifte gaat net wat anders voor ondernemers dan voor werknemers. Tevens is het urencriterium van toepassing wanneer je bepaalde voordelen voor ondernemers wilt genieten. Je kosten en gewerkte uren zijn van belang voor bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Hoe urgent is een kvk-inschrijving voor Affiliate Marketing?

Een inschrijving bij de KvK is eigenlijk zo geregeld. Houd ook even in de gaten welke andere zaken relevant zijn (zoals toestemming vragen bij je werkgever). Maar, wat is het juiste moment om je online ondernemerschap te formaliseren?

Je heb niet direct een KvK nodig voor Affiliate Marketing

Misschien wil jij eerst proberen en experimenteren of affiliate marketing bij je past. Het is niet vanaf het allereerste begin nodig om je inschrijving geregeld te hebben. Affiliate marketing is sowieso een verdienmodel voor de aanhouder. Mogelijk heb je in je eerste maand al het bericht ontvangen over je eerste commissie. Echter wordt deze pas veel later uitbetaald – na een wachtperiode én het behalen van de uitbetaaldrempel. Jennifer Kok gaat in haar cursus ook in op hoe lang het duurt voor jouw commissie op je rekening wordt bijgeschreven.

Maar zodra je weet dat je commissies gaat ontvangen die in de duizenden euro’s lopen, is het tijd om je afspraak bij de KvK te plannen!

Affiliate Expert – Super Affiliate Cursus

Was het jou ook al opgevallen dat het artikel op de website van de KvK geschreven is door Jennifer Kok? Wellicht ken je deze naam van de Super Affiliate Cursus! Jennifer heeft al heel wat jaren ervaring met Affiliate Marketing. Met veel passie en plezier zet zij zich in voor haar eigen affiliate websites en sinds kort ook voor jou als beginnende affiliate marketeer! In 2023 lanceerde zij de Super Affiliate Cursus om jou de fijne kneepjes van het vak te leren. Interesse? Lees vooral mijn artikel over de cursus (inclusief kortingscode!) Wil je eerst meer lezen over affiliate marketing? Begin dan bij mijn Stappenplan voor beginners!

Side Hustle of carrièreswitch?

De vraag die jij jezelf kunt stellen: Is het online ondernemen een “side hustle” of een carrièreswitch? Voor je inschrijving bij de Kamer van Koophandel maakt het niet uit: die inschrijving is noodzakelijk. Voor jouw eigen doelen en dromen is het des te meer van belang!

Online ondernemen is misschien een hele nieuwe wereld voor jou. Een wereld vol creatieve mogelijkheden en verreikende ambities. Het kan heel prettig zijn om wat houvast te vinden aan een online programma en community. Ik ben zelf lid van Elfin en de Affiliate Community (1 jaar inbegrepen bij The Affiliate Playground!). Zo leer ik in korte tijd veel en dat zorgt voor groei!

Instagram Post Online Ondernemen Carriereswitch of Side Hustle
Volg mij ook op Instagram!

Affiliate Marketing als Side Hustle

Affiliate Marketing is heel erg geschikt als side hustle om een extra inkomstenstroom op te zetten. Instappen in affiliate marketing is gemakkelijk omdat de investering relatief laag is. Om te beginnen heb je 0,- aan startkapitaal nodig, enkel wat tijd. Je moet je aanmelden bij een affiliate netwerk en promoot jouw affiliate links bijvoorbeeld via social media of een eigen website. Bij Elfin start nu een 6-weekse bootcamp om te werken aan verruiming van jouw inkomen. Affiliate Marketing komt daar ook aan bod als een van de meest toegankelijke manieren om te werken aan een passieve inkomstenstroom!

Affiliate Marketing als carrièreswitch

Mogelijk is het minder verstandig om direct je baan op te zeggen en te verwachten direct te kunnen leven van affiliate marketing. Natuurlijk zijn er mensen die volwaardige salarissen verdienen met affiliate marketing. Maar wanneer je begint vanaf 0, is dit echter niet realistisch. Het kán wel, bijvoorbeeld wanneer je een goedlopende affiliate website overneemt om te onderhouden. Mocht je op zoek zijn naar voorbeelden van succesvolle affiliate marketeers, dan noem ik: Nicole van Roekel en opnieuw Jennifer Kok. Zij geven je in hun cursussen ook een kijkje achter de schermen – hoe kun jij net als zij succesvol worden in affiliate marketing?!

Online ondernemen, Affiliate Marketing en de KvK

Samenvattend, een inschrijving bij de de Kamer van Koophandel (KvK) is nodig voor online ondernemen als affiliate marketeer. Wanneer je namelijk content produceert met het doel om geld te verdienen, word je gezien als publisher. De inschrijving zelf is niet ingewikkeld of tijdrovend, maar het is goed om van een aantal zaken op de hoogte te zijn wanneer jij ondernemer wordt.

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate links. Wanneer jij een aankoop doet bij mijn affiliate partner, ontvang ik hierover een commissie. Wil jij dit ook? Lees vooral mijn artikelen over affiliate marketing, waaronder #3 Sleutels tot succes met Affiliate Marketing.

Door RealReveries

Bij mij werd de ondernemerszin aangewakkerd en zo is Real Reveries onstaan. Daarom ben ik op ontdekkingsreis naar financiële vrijheid. Ik deel wat ik leer over online geld verdienen, passief inkomen, affiliate marketing en een blog beginnen. Mijn focus ligt op behulpzaam zijn en vooral: eerlijk en betrouwbaar online ondernemen. Ga je mee op reis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights