Je eerste goede blog + gratis checklist

Hoe kun jij je eerste goede blog schrijven? In dit artikel behandel ik de voorbereiding, het schrijven en blog tips + gratis checklist!

Wil jij goede blogs leren schrijven om een ster te worden in affiliate marketing? Overweeg The Affiliate Playground van Jennifer Kok! Daarin staan modules klaar van een ervaren tekstschrijver én SEO-expert! (Kortingen vind je op de actiepagina!)Wat zijn de kenmerken van een goede blog?

Een goede blog kan zowel informatief, inspirerend en motiverend zijn. Het is een artikel die je lezer aanspreekt door de waardevolle inhoud. Je tekst kan de lezer iets nieuws vertellen of voorbeelden geven die tot de verbeelding spreken. Ook mag jouw blog je lezer aansporen tot actie. Als het inhoudelijk maar een sterke tekst is. Over de inhoud ben jij de baas. Welke checks je toe kunt passen rondom het schrijfproces, daar help ik je bij! Als jij je eerste goede blog wilt schrijven die daadwerkelijk gelezen wordt, pak dan mijn checklist erbij!

In dit artikel ga ik in op een aantal elementen die een stuk tekst kunnen tillen naar een hoger niveau. De to-do’s voor, tijdens & na het schrijven van jouw eerste goede blog. Daarvoor maak ik gebruik van een aantal gratis tools die ik in mijn eerdere artikel #3 Sleutels tot Succes toelicht. Het gaat om Google Ads Keyword Planner, Yoast en Google Analytics. Zorg dat je hiermee bekend bent, want deze gratis tools zijn essentieel voor succes!

3 gratis tools voor affiliate marketing met info, staat ook in artikel

Voor wie schrijf jij een goede blog?

Hoewel je een blog over het algemeen in je eentje schrijft en kijkt naar een computerscherm, schrijf je een goede blog niet voor een computer. Stel voorop dat jij je blog voor mensen schrijft. Het is wél een goed idee om tips toe te passen zodat Google snapt dat jij een goede blog hebt geschreven, maar doe niet alsof Google je doelgroep is.

Je doelgroep kun je benaderen als individuele mensen die een gemeenschappelijke factor delen. Bijvoorbeeld mijn doelgroep bij Real Reveries zijn veelal mensen in oriënterende fase om passieve inkomstenstromen op te zetten. Mensen die nog niet bekend zijn met online ondernemen en hier meer over willen weten. Wellicht ben jij dat! Jij bent geïnspireerd geraakt door een artikel (misschien door het artikel passief inkomen opbouwen zonder ervaring) en nu wil jij weten of het moeilijk is om een goede blog te schrijven. Of heb je net je website live en wil jij weten hoe jij jouw eerste blog moet schrijven?Welke voorbereidingen tref je voor je eerste goede blog?

1. Bepaal je zoekwoord

Als eerste bepaal je het zoekwoord waar jouw artikel op gevonden mag worden. Voor beginnende bloggers is het verstandig om een long-tail zoekwoord te gebruiken. Dat betekent dat je niet een artikel wilt schrijven over ‘blog’ omdat Google bestaande websites hoger waardeert dan jouw beginnende website. In plaats daarvan kies je voor het long-tail zoekwoord ‘een goede blog schrijven’. Volgens Google Ads Keyword Planner wordt deze frase zo’n 10-100 keer per maand gezocht. Ook bestaat er weinig concurrentie op dit long-tail zoekwoord. Dat betekent dus dat de kans groter is dat Google mijn artikel vindbaar maakt wanneer mensen zoeken op ‘een goede blog schrijven’.

2. Schrijf een pakkende titel & meta-beschrijving

Je titel & meta-tekst is de pakkende kern die jouw potentiële lezer te zien krijgt bij de zoekresultaten. Kies ervoor om deze stap niet over te slaan! Bepaal voordat je het artikel schrijft, wat jouw lezer gaat vinden in dit artikel. Het is prima om een voorlopige titel & meta-beschrijving in te voeren en deze later te verfijnen. Het vooraf bepalen van je kern is een handig hulpmiddel om jouw blog to-the-point te schrijven. Wanneer je een SEO-tool als Yoast gebruikt, kun je onderaan je blog in WordPress een zoekwoord en een meta-beschrijving invoeren.

Zelf kies ik ervoor om mijn meta-beschrijving tevens mijn inleiding te laten zijn. Kort, bondig & duidelijk. Probeer wat het best bij jouw blogs past. Als blogschrijver heb je heel wat vrijheid om te doen wat jij leuk en passend vindt!

Tip voor elke goede blog: Wees duidelijk

Je blog mag zo entertainend en grappig zijn als jij dat wilt en kunt! Echter, let erop dat je wel duidelijk bent in je tekst. Je wilt voorkomen dat jij bezoeker slaat verdwalen. Als jij een mysterieuze titel kiest zoals “Met de deur in huis…” en vervolgens vertelt over de radicale vervanging van jouw levenspartner, is dat hartstikke interessant. Totdat jij opeens bezoekers gaat trekken die zoeken op de zoekwoorden ‘deur in huis vervangen’. Die verwachten namelijk tips over hoe je een deur in huis vervangt! Wees daarom duidelijk en helder in je taal – zeker in je titels, subtitels en metabeschrijving!Waar let je op tijdens het schrijven van je blog?

3. Verdeel je tekst in korte alinea’s

Tijdens het schrijven van jouw blog let je erop dat je mensvriendelijk schrijft. Tegenwoordig vinden we het nu eenmaal prettig om snel tot de kern te komen en geen wollige waas van gedachten door te moeten worstelen die toch niet de jouwe zijn. Met deze vorige zin onderstreep ik al dat ook lange zinnen niet goed leesbaar zijn. Jij wilt jouw eerste blog goed en prettig leesbaar maken door middel van kernachtige alinea’s met korte zinnen. Tevens helpen voeg- en signaalwoorden om je tekst goed leesbaar te maken.

Zeker bij het schrijven van een conclusie van je artikel is een goed leesbare alinea prettig. Dit is de plek om je punten samen te vatten, terug te komen op het probleem in de inleiding of om je lezers ergens toe aan te sporen: je call-to-action.

4. Kies voor subtitels (inclusief zoekwoord)

Hetzelfde geldt voor het gebruik van subtitels. Door een heldere indeling aan te brengen in jouw tekst, kan jouw lezer makkelijker de informatie vinden die relevant is! Je kiest voor een logische indeling voor je lezer. Maar je subtitels, die kies je stiekem ook een beetje voor google. Want wanneer jij gebruik maakt van jouw zoekwoord in titels en subtitels, is het vooral voor Google duidelijker waar jouw tekst gaat over gaat. Kijk, jij bent slim genoeg om de titel te lezen en de opbouw “Voorbereiding – Schrijven – Checken” te begrijpen. Maar Google vindt het extra waardevol om in de tussenkopjes het zoekwoord nog een keer te lezen. Zo checkt Google als het ware dat jij écht over jouw zoekwoord schrijft.

5. Upload afbeeldingen met alt-attributen

Mensen zijn visueel ingesteld en waarderen afbeeldingen in jouw tekst. Relevante afbeeldingen, moet ik hieraan toevoegen. Of een afbeelding past bij jouw blog, dat kun je als mens beoordelen. Google heeft daar een hulpmiddel voor nodig: het alt-attribuut. Wanneer jij een afbeelding uploadt in jouw blog, zorg er dan voor dat je de alt-tekst aanpast. In de alt-tekst schrijf je wat er op het plaatje te zien is en eventueel waarom dit relevant is voor jouw blog. Voorheen moest je in de code priegelen, maar tegenwoordig kun je in WordPress gemakkelijk alt-attributen wijzigen. Gebruik hiervoor bij voorkeur de Mediabibliotheek, die is heel overzichtelijk!

Tip voor elke goede blog: Verzorgd taalgebruik

Vindt jij het ook zo irritant als mensen ‘vindt jij?‘ schrijven in plaats van ‘vind jij‘? Ik krijg er kriebels van. Een enkele spelfout is echter makkelijk vergeven. Veel spelfouten doen amateuristisch aan. Een onverzorgde tekst tast je expertstatus aan. Zelf ga je liever ook niet naar een kapper die met ongewassen haar rondloopt, toch? Jouw blog is jouw visitekaartje. Een goedlopende tekst in aanvaardbaar Nederlands is nodig voor het vertrouwen van je lezers.

6. Publiceer jouw blog online!

Heb je je artikel af? Is Yoast blij? Loop nog even de SEO-analyse na. Gebruik de leesbaarheidstips om je eigen artikel na te lezen voordat je op de knop ‘publiceren’ drukt. Dit is ook het moment om je meta-beschrijving te controleren, je omslagafbeelding te uploaden en categorieën en tags toe te wijzen aan jouw blog. Je hoeft dit niet heel spannend te vinden, want je kunt altijd terugkomen om deze elementen te wijzigen. Wat je nu wél goed wilt hebben staan, is je slug. Na publicatie van jouw blog is je slug het webadres van je blog. Wanneer je dit gaat wijzigen, leidt dit tot gebroken pagina’s in alle artikelen die naar jouw blog verwijzen. Kies daarom verstandig bij het inrichten van jouw blog (bijvoorbeeld de instelling %post-name% en sleutel hier niet aan.

Als je nu denkt: help, hoe krijg ik dat voor elkaar? Dan raad ik je aan om hierop te googlen of youtube in te zetten. Rowena Rousseau besteedt in het Become Financially Free Membership (Premium) ook een video aan het inrichten van jouw blog in WordPress. Lees hier mijn review.

Ready - Set - Go! met transparante bergen op de achtergrond tegen een kleurige lucht

Nu publiceren of later publiceren?

Yes, druk maar op ‘Publiceren’! Als je nét begint, boeit het niet zo wanneer je je blog online zet. Het klinkt misschien stom, maar in het eerste stadium wil je vooral je website vullen met goede artikelen. Wat mogelijk wel handig is, is om de publicaties te spreiden. Stel, jij hebt op zaterdag twee blogs geschreven – dan publiceer je er één op zaterdag en de ander plan je in voor later die week. Je overspoelt je lezers niet met keuzestress en Google waardeert dat je geregeld nieuwe content plaatst.Welke checks voer je uit na het publiceren van eerste blogs?

7. Indexeer via Google Search Console

Als je nu wacht, dan pikt Google jouw nieuwste artikel met een paar dagen op. Dat is prima, je kunt nu op je lauweren gaan zitten. Echter, ben jij een klein beetje ongeduldig aangelegd of vind je het gewoon leuker als mensen die zoeken op jouw zoekwoord morgen al jouw site te zien krijgen? Dan bied je jouw nieuwste url aan bij Google Search Console. Via de Google Site Kit plugin kun je Google Console openen, jouw url laten inspecteren en vervolgens ‘indexering aanvragen’. Mijn ervaring is dat je blog de volgende dag al gevonden kan worden. Voorwaarde is wel dat je artikel goed scoort op je long-tail zoekwoord met lage concurrentie. Met deze tool kun je ook in de gaten houden hoe de populariteit van jouw blog groeit. Meten is weten!

8. Deel je blog op Pinterest, Funnels & Social Media

Nadat je aan Google hebt laten weten dat jij een geweldige blog hebt gepubliceerd, vertel je het nu aan ieder ander. Deel je mooiste afbeeldingen (1000 * 1500 pixels) op je Pinterest profiel. Neem je blog op in eventuele funnels die je gebruikt en gebruik je socials. Vertel op Instagram en Facebook wat jou inspireert om je artikel te schrijven. Gebruik Twitter voor een goede quote om de conversatie op gang te krijgen. Je kunt al van deze bovenstaande acties uitvoeren, een enkeling, of allemaal overslaan. Er is een overdaad aan mogelijkheden beschikbaar om je blog te promoten. Zet alleen de middelen in die nu bij jou passen. Je kunt altijd op een later moment een extra kanaal overwegen.

Meer mogelijkheden voor blogpromotie

Behalve je blog promoten op je eigen Pinterest, Funnels en Social Media kanalen kun je ook met andere bloggers netwerken. Bijvoorbeeld op een platform of in een facebookgroep waar je elkaar verder helpt. Denk aan interactie, samenwerkingen, kwalitatieve backlinks. Zo hebben Marlies en ik onlangs een gastblogruil gedaan! Meer weten of gelijk mee aan de slag? Check Blogzone op Facebook.Checklist voor het schrijven van je (eerste) goede blog

Ja, daar is hij dan: de checklist voor het schrijven van je eerste goede blog! Alle stappen die in dit artikel besproken worden, heb ik voor je op een rij gezet:

Blog checklist. 8 Stappen voor, tijdens en na het schrijven van je eerste goede blog

Pin de checklist zodat je ‘m later terug kunt vinden | Print het uit en hang het boven je computer.

Niet langer zuchten en twijfelen: heb ik alles gedaan rondom mijn blog? Volg de stappen van de checklist en jij schrijft jouw (eerste) goede blog!

–> Heeft jouw wens om goede blogs te schrijven te maken met affiliate marketing? Overweeg The Affiliate Playground van Jennifer Kok! Daarin staan modules klaar van een ervaren tekstschrijver én SEO-expert! (Kortingen vind je op de actiepagina)

Succesverhalen delen & Reacties achterlaten

Heb jij met behulp van de checklist je eerste goede blog gepubliceerd? Zie je terug in je statistieken dat je blog goed scoort en graag gelezen wordt? Ik vind het super als je het mij laat weten! Laat hieronder een reactie achter met een link naar je eigen artikel – dan kom ik bij jouw blog op bezoek!

Delen van dit artikel vind ik ook superfijn. Verwijs ernaar in jouw eigen blog of op je social media (volg ook mij op Instagram en Pinterest).

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate links. Dat betekent dat wanneer jij via mijn link bij een affiliate partner een aankoop doet, ik daar commissie over ontvang. Meer weten? Lees mijn Affiliate Marketing Stappenplan voor beginners.

Door RealReveries

Bij mij werd de ondernemerszin aangewakkerd en zo is Real Reveries onstaan. Daarom ben ik op ontdekkingsreis naar financiële vrijheid. Ik deel wat ik leer over online geld verdienen, passief inkomen, affiliate marketing en een blog beginnen. Mijn focus ligt op behulpzaam zijn en vooral: eerlijk en betrouwbaar online ondernemen. Ga je mee op reis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights