Je ziet een meisje dat haar hand uitstrekt. Op de afbeelding staat de tekst: Financiele vrijheid is binnen handbereik, omdat dit artikel gaat over financieel onafhankelijk worden.

Streef jij naar financiële vrijheid? In dit artikel ga ik in op hoe je financieel onafhankelijk kunt worden met passieve inkomstenstromen.

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate links. Ik promoot een artikel van mijn affiliate partner en als jij daar een aankoop doet via mijn link, ontvang ik daarvoor een commissie. Lees in dit artikel meer over affiliate marketing.

–> Cursussen + community die mij hebben geholpen:

Word nu lid met 50% korting op je eerste maand bij het Become Financially Free Membership!
Gebruik de code REALREVERIES50 bij het afrekenen en start vandaag nog!


Inhoudsopgave:

 1. Wat is financiële vrijheid?
  • Concept in ontwikkeling
  • Strategie om te bouwen aan financiële vrijheid
 2. Waarom richt jij je op financiële onafhankelijkheid?
  • Geld is niet jouw baas
 3. Hoe begin je met bouwen aan financiële vrijheid?
  • Je ontwikkelt een skillset die jij de rest van je leven in kunt zetten
 4. Slimmer werken in plaats van harder werken
  • Hulpmiddelen en tools die jou tijd besparen
  • Moet je dan ook iets met ChatGPT?
 5. Het belang van diversificatie van je inkomstenstromen
  • Goede maanden en slechte maanden
 6. Financiële vrijheid bereiken: stel doelen en neem actie
  • Wachten tot je de top bereikt
 7. Conclusie

1. Wat is financiële vrijheid?

Op mijn website staat dit woord centraal: financiële vrijheid. Maar wat betekent het nu eigenlijk? Financiële vrijheid betekent dat jij niet meer afhankelijk bent van een werkgever of een baan om in jouw levensonderhoud te voorzien. Het betekent dat je genoeg passief inkomen hebt om jezelf te onderhouden zonder voortdurend actief te hoeven werken.

Concept in ontwikkeling

Ik wil benadrukken dat het begrip wel in ontwikkeling is. Zo noem ik hier ‘werkgever’ of ‘baan’, maar het concept is zo gegroeid dat het ook voor het ondernemerschap van toepassing is. Als jouw uren één-op-één te vertalen zijn in je inkomsten (omdat je dus per uur verdient), dan val je niet in het begrip ‘vrij’ in je eigen onderneming. Jouw directe inspanning levert direct geld op. Financiële vrijheid betekent dus dat jouw inspanning losgekoppeld is van de omzet die je draait. Of ook wel anders verwoord: jouw inkomsten zijn minder afhankelijk van de tijd die jij in je werk stopt!

Strategie om te bouwen aan financiële vrijheid

Als je al bekend was met het concept financiële vrijheid, dan weet je dat ‘passief inkomen’ de nummer 1 methode is om financieel onafhankelijk te worden. Eerst een misvatting uit de weg ruimen: passief inkomen genereren betekent niet achteroverleunen en wachten op een wonder. Het betekent werk aan de voorkant, resultaat op een later moment. Dit kan op veel verschillende manieren. In een eerder artikel lees je 3 ideeën om passief inkomen te verdienen. Financiële vrijheid is niet hetzelfde als rijkdom, ook al kan rijkdom wel voor financiële vrijheid zorgen. Maar het gaat vooral om de mogelijkheid om vrije keuzes te maken in jouw leven, en geld in jouw leven niet de baas is.

2. Waarom richt jij je op financieel onafhankelijk worden?

Het bereiken van financiële onafhankelijkheid brengt vele voordelen met zich mee. In de eerste plaats is het een mindset (ook al zo’n hip en actueel woord). Je money mindset bepaalt in grote mate hoe jij leeft. Heb je wel eens gehoord dat mensen hun lifestyle inrichten naar hun inkomen? Geld is in de huidige maatschappij veelal leidend in ieders leven.

Geld is niet jouw baas

We hebben nooit genoeg geld, we willen altijd meer. Als jouw money mindset in lijn is met wat je verdient, dan weet je ongeveer wat je per maand ontvangt en wat je uit kunt geven. Om dit de maand daarop weer te doen, moet je weer net zo hard werken, en zo gaat dit het hele jaar door. Maar wanneer geld niet meer jouw baas is, ervaar jij financiële vrijheid. Zonder bij elke uitgave of keuze jezelf af te vragen: maar hoe kom ik dan uit met mijn geld, vind ik dit echt mijn geld waard? bespaar je heel wat denkvermogen. Met goedlopende passieve inkomstenstromen zorg je ervoor dat je minder stress hebt over geld en dus meer controle over jouw leven.

Pinterest Picture: Geld is niet jouw baas. met op de achtergrond een schreeuwende vrouw

3. Hoe begin je met bouwen aan financiële vrijheid?

Een van de beste manieren om financiële vrijheid te bereiken, is door het starten van een eigen online onderneming. Op mijn website probeer ik dit uit en ik geef je heel veel ideeën hoe jij kunt starten. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat de hoeveelheid informatie overweldigend is, en dat je een gedegen stappenplan nodig hebt. Ben jij al overtuigd dat jij financieel onafhankelijk wilt worden? Start dan met een Side Hustle die tijd en inkomsten niet van elkaar afhankelijk maken (= geen uurtje factuurtje).

Je ontwikkelt een skillset die jij de rest van je leven in kunt zetten

Het is goed om nogmaals te herhalen dat je je niet opgeeft voor een geautomatiseerde geldmachine. De insteek van passief inkomen verdienen is door goed werk te leveren en dat aan de mensen te verkopen die hiernaar op zoek zijn! Wanneer je dit goed aanpakt, dus bijvoorbeeld in een online onderneming met schaalbare producten, kun je geweldige resultaten behalen. Het zal je waarschijnlijk niet in één maand lukken (zo wel, deel dan alsjeblieft je succesformule onderin een reactie!). Zeker als je nog weinig ervaring hebt opgedaan in online marketing, kun je je een hele skillset aanleren waar je nog jarenlang profijt van zult hebben!4. Slimmer werken in plaats van harder werken

Een van de belangrijkste principes van financiële vrijheid en passief inkomen is om slim te werken in plaats van hard te werken. Daarmee bedoel ik dat je jouw tijd en energie efficiënt gebruikt om de beste resultaten te behalen. Met hard werken is helemaal niets mis. Sterker nog, als jij gewend bent hard te werken dan zul je ook sneller resultaten behalen!

Hulpmiddelen en tools die jou tijd besparen

Om slimmer te werken zet je vaak in op hulpmiddelen of tools die jou tijd besparen. Dan denk ik niet alleen aan een digitale agenda of een app die jou helpt om productiever te zijn. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld een product of dienst die jouw processen automatiseert. Hoe makkelijk is het wanneer een funnel goed staat en jij jouw klanten makkelijker weet te bereiken? Op het moment dat je meer klanten gaat bedienen, kan een Virtual Assistant (VA) ook een heel fijne manier zijn om je vrije tijd te bewaken. Doordat ofwel technologie of een Virtual Assistant jou repetitieve taken uit handen neemt, heb jij meer tijd om creatief aan de slag te gaan met je online onderneming om jou financieel onafhankelijk te maken.

Pinterest pic met Slimmer werken in plaats van Harder werken. Met op de achtergrond een robot die je aankijkt terwijl hij op een laptop typt.

Moet je dan ook iets met ChatGPT?

Als er één tool een gigantische hype is, dan is het wel ChatGPT. In deze eerste maanden van 2023 is ChatGPT al ongelofelijk gemonetized door veel online ondernemers. Die zien namelijk een gat in de markt: er is nu een gratis tool beschikbaar die de online ondernemer tijd kan besparen. Met name op het gebied van het creëren van content, kan Artificial Intelligence (AI) een heel handig hulpmiddel zijn. Maar het ‘hoe’, daar zijn we nu over aan het nadenken. Je moet namelijk slimme vragen stellen om er bruikbare antwoorden uit te krijgen. Maar als iemand dan zijn/haar vragenlijst verkoopt met de woorden: “Ik heb de code gekraakt!” dan gaan mijn nekharen rechtovereind staan.

Er worden ook andere bruikbare hulpmiddelen ontwikkeld tegen leukere prijsjes (bijvoorbeeld Paulien Pierik met de AI-content club), of ga er gewoon lekker zelf mee aan de slag. Net als andere hulpmiddelen word je er handig in als je er zelf mee gaat experimenteren. Zo heb ChatGPT laten helpen bij de structuur van dit artikel!5. Het belang van diversificatie van je inkomstenstromen

Diversificatie van inkomstenstromen is een essentieel onderdeel van financiële vrijheid en financieel onafhankelijk worden. Je kunt het zo zien: in plaats van iedere maand aftellen tot de 24e omdat dan je loon gestort wordt, heb jij meerdere organisaties die jou betalen. Je bent dan dus niet afhankelijk van slechts één bron van inkomsten, maar je zorgt voor verschillende inkomstenstromen hebt die je op de lange termijn financiële stabiliteit en zekerheid bieden. Op het moment dat je je enige baan verliest, ben je ook je belangrijkste inkomstenbron kwijt. Als jij diversificatie hebt aangebracht, dan zal ook de ene stroom de ene maand meer geld opleveren dan de andere maand.

Goede maanden en slechte maanden

Ik ben actief in de financiële sector en daar voelen we echt dat er goede en slechte periodes zijn voor bepaalde werkzaamheden. Op dit moment is de huizenmarkt bijvoorbeeld ingezakt en hebben de hypotheekadviseurs weinig klanten. Als je als bedrijf hiervan afhankelijk bent, is dat best spannend. Net als in de tijd van de lockdowns, toen had de horeca het heel zwaar omdat hun grootste inkomstenbron de klanten waren die nu niet mochten komen. Ook als je zorgt voor passieve inkomstenstromen, zul je merken dat de inkomstenstromen niet in elke periode evenveel rendement opleveren. Dus heel anders dan je vaste salaris zoals je misschien gewend bent! Door diversificatie van je inkomstenstromen calculeer je eigenlijk in dat je niet afhankelijk bent van één inkomstenbron. Daarmee bouw je dus aan zekerheid en financiële vrijheid.6. Financiële vrijheid bereiken: stel doelen en neem actie

Het bereiken van financiële vrijheid vereist toewijding, slim werken en de bereidheid om risico’s te nemen. Het begint allemaal met het stellen van doelen en het nemen van actie om jouw doelen te bereiken. Ik stel daarom voor dat je begint met een imperfecte strategie en tot actie overgaat. De actiemodus is een van de tips waarover ik schrijf in mijn terugblik op de eerste maand online ondernemen.

Wachten tot je de top bereikt

Je wordt zeker niet financieel onafhankelijk wanneer je achterover gaat leunen en afwacht. Mmh, misschien wel als je geboren werd met een flinke bankrekening die nu lekker aan het renderen is bij een beleggingsinstituut. Maar als jij in plaats daarvan gezegend bent met een drive om te werken en te groeien, dan kun je maar beter aan de slag gaan. Hier een viertal kleine tips om in je achterhoofd te houden wanneer jij aan de slag gaat:

 • Stel realistische doelen: Stel op de korte termijn kleine doelen die haalbaar zijn. Zorg ervoor dat je gemotiveerd je eerste uitdagingen aangaat.
 • Maak een actieplan: Zet een aantal stappen op papier die jij kunt uitvoeren om jouw doelen te bereiken. Kies ervoor om geregeld een kleine stap te zetten om dichter bij jouw doelen te komen.
 • Meten is weten: Houd bij hoe ver jij bent gekomen en maak aanpassingen aan jouw plan indien nodig. Hierbij komen de technologische snufjes ook zeer goed van pas!
 • Blijf gemotiveerd: Door motivatie en inspiratie kom je steeds verder op jouw pad richting financiële vrijheid. Lees artikelen of boeken over een positieve mindset of volg ondernemers op social media die jou inspireren. Je kunt ook denken aan een cursus of membership waardoor je op een makkelijke wijze in contact komt met anderen die zich ook richten op financieel onafhankelijk worden. Lees er meer over in mijn artikel 3 Top memberships om affiliate marketing te leren.Conclusie: financiële vrijheid is binnen handbereik

Financiële vrijheid is binnen handbereik, maar het vraagt wel wat van jou. Je begint met je mindset: wat is mogelijk en besef dat het discipline en toewijding vereist. Je zult misschien nog heel veel moeten leren, dus ik hoop dat je dat leuk vindt! Door slim te werken, te focussen op passieve inkomsten en actie te ondernemen om jouw doelen te bereiken, kun jij jouw dromen van financiële vrijheid realiseren. Het is een proces, onthoud dat. Elke stap die jij zet een stap is in de goede richting. Houd vol en blijf gemotiveerd. Bouw aan diversificatie van je inkomstenstromen en voor jij het weet, ben jij financieel onafhankelijk. Kun jij je leven voorstellen zonder geldzorgen?

Ik hoop dat dit artikel jou heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in hoe jij financiële vrijheid kunt bereiken door online te ondernemen en passieve inkomsten te genereren. Het is een uitdagende ontdekkingsreis, maar met een positieve instelling en de bereidheid om te leren, kun jij jouw doelen bereiken en jouw droomleven leiden.

Wil jij meer leren over financiële vrijheid en online ondernemen? Blijf dan mijn website bezoeken voor meer nuttige tips en inzichten. Je kunt je ook aanmelden voor mijn nieuwsbrief of volg mij op instagram of op pinterest! En vergeet niet om jouw eigen actieplan te maken en actie te ondernemen om jouw doelen te bereiken. Heb jij vragen of opmerkingen? Dan zie ik dat heel graag als reactie op dit artikel!

Kun je ondersteuning gebruiken in de vorm van een cursus + community? Mijn aanraders zijn:

Word nu lid met 50% korting op je eerste maand bij het Become Financially Free Membership!
Gebruik de code REALREVERIES50 bij het afrekenen en start vandaag nog!

Pinterest Picture met de tekst Financiele vrijheid is binnen handbereik. Omdat dit artikel ingaat op de vraag: Hoe word je financieel onafhankelijk? Op de achtergrond een meisje met uitgestoken hand.

Door RealReveries

Bij mij werd de ondernemerszin aangewakkerd en zo is Real Reveries onstaan. Daarom ben ik op ontdekkingsreis naar financiële vrijheid. Ik deel wat ik leer over online geld verdienen, passief inkomen, affiliate marketing en een blog beginnen. Mijn focus ligt op behulpzaam zijn en vooral: eerlijk en betrouwbaar online ondernemen. Ga je mee op reis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights